De dagen zijn kort, de lichtjes schijnen in de tuinen van Voorburg en de kerstbomen stralen in de meeste huiskamers. Het is Kerstfeest! Een heerlijke tijd waarin we elkaar warmte, liefde, vrede, geluk en alles wat positief is toewensen. Een prachtig gebaar natuurlijk… alleen in januari zijn we het allemaal weer vergeten en gaan we over tot de orde van de dag.

Er zijn ook mensen die van deze positieve wensen hun dagelijkse werk hebben gemaakt. Een voorbeeld hiervan zijn de mensen van ADO in de Maatschappij die iedere dag van het jaar bezig zijn met prachtige projecten. Projecten waarbij de kracht van het voetbal en de kracht van het merk ‘ADO Den Haag’ worden ingezet. Projecten waarbij bepaalde groepen in de maatschappij, meestal mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, gelukkig worden gemaakt.

Twee weken geleden heeft ADO in de Maatschappij het ADO G-voetbal team gepresenteerd, de G-Storks. En de eerste wedstrijd tegen het G-team van FC Groningen was een groot succes. FC Groningen was diep onder de indruk van de medewerkers van ADO in de Maatschappij en het ontvangst wat hun team ten deel viel. En Kids United uit Groningen was diep onder de indruk van de G-Storks. Het werd 5-0!

Maar de G-Storks is maar één van de negen grote projecten die ADO in de Maatschappij organiseert en begeleidt naast de vele kleinere activiteiten. Projecten op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld ADOfit, een leefstijlprogramma voor mannen van 30 tot 55 jaar met overgewicht . Of op het gebied van participatie zoals de Blindentribune waarbij supporters met een visuele beperking de wedstrijden in het Cars Jeans Stadion live kunnen ervaren en uit een isolement worden gehaald. Maar ook op het gebied van educatie, zoals project Held, waarbij sinds 1996 (!) een bijdrage wordt geleverd aan de bestrijding van pestgedrag, racisme, zinloos geweld en homofobie door de spelers van het eerste elftal op basis scholen te laten praten over dit onderwerp.

En daarom is het een prachtige kroon op het werk dat ADO Den Haag in de Maatschappij maandagavond tijdens het Haags Sportgala is onderscheiden met de Frans Leermakers Award. Die prijs wordt jaarlijks toegekend aan een organisatie die verbinding legt tussen de maatschappij en sport en zich daarmee inzet op sociaal en maatschappelijk gebied inzet.

Normaal gesproken koppel ik mijn kort betoog altijd aan de eerst volgende thuiswedstrijd van onze plaatselijke Eredivisionist, die het overigens uitstekend doet met hun huidige 9e plek in het linker rijtje. En natuurlijk meld ik ook weer dat aanstaande vrijdag het jaar 2017 wordt afgesloten in het Cars Jeans Stadion tegen PEC Zwolle, om 20:00. Maar in het licht van het kerstfeest zou ik vooral iedereen willen vragen mee te helpen om onze prachtige projecten te steunen. Op welke manier dan ook. Het team van ADO in de Maatschappij staat iedere thuiswedstrijd klaar om prachtige ervaringen te delen en de waarde van hun activiteiten haarfijn uit te leggen.

Laten we er een prachtige ‘kerst-voetbal’  avond van maken.

Vrolijk Kerstfeest!

Henrik Jan Rinner is financieel directeur van de betaald voetbal organisatie ADO Den Haag en penningmeester bij de Voorburgse amateurclub Wilhelmus

Reageer op dit artikel