Agenten van de politie-eenheid Den Haag hielden een man en een vrouw aan die verdacht worden van internetoplichting via Marktplaats. De verdachten boden op dat digitale platform studieboeken, speelgoed en telecomapparatuur aan die vervolgens na betaling nooit werden geleverd.

Nadat er bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting deze zomer een groot aantal aangiften binnen kwam, startte de districtsrecherche Zoetermeer van de politie-eenheid Den Haag een onderzoek. Uit dit onderzoek kwam de identiteit van de twee verdachten naar voren: een moeder en haar negentienjarige zoon, beiden afkomstig uit Zoetermeer.

De politie ontving 136 aangiftes en vermoedt dat er nog meer mensen slachtoffers zijn geworden van deze internetoplichting. De districtsrecherche onderzoekt nu of het tweetal ook daadwerkelijk zelf achter de internetoplichting zit, of dat zij als zogeheten ‘moneymules’ (geldezel) onwetende slachtoffers zijn van criminele derden.

Duidelijk is wel dat de bankrekening van de zoon bij de oplichtingen is gebruikt. De moeder verklaart niets van de oplichtingen te weten en de slachtoffers schadeloos te hebben gesteld met haar eigen geld.

‘Het onderzoek heeft uitgewezen dat de moeder inderdaad nagenoeg alle kopers het geld heeft terugbetaald uit eigen middelen. Het onderzoek naar waar het gestorte geld door aangevers is gebleven en wat de rol is van de zoon is nog gaande,’ aldus de politie.

(Bron Zoetermeers Dagblad)

Reageer op dit artikel

Elke avond het laatste nieuws uit Voorburg? Gratis abonneren!