Voorburgs Dagblad | Piket Kunstprijzen naar drie 'Haagse' kunstenaars
mainImage

Piket Kunstprijzen naar drie 'Haagse' kunstenaars

17 november 2020, 09:23 uur
Den Haag & Regio

De Piket Kunstprijzen, voor jonge kunstenaars die een binding hebben met Den Haag, gaan dit jaar naar Lorena van Bunningen (Schilderkunst), Boston Gallacher (Dans) en Tessa Jonge Poerink (Toneel). Zij ontvangen ieder een geldbedrag van 8.000 euro en een kunstwerk dat werd gemaakt en ontworpen door oud-genomineerde Suzie van Staaveren.

Naamgever van de prijs is Frederik Hendrik Piket (1927-2011), advocaat en lid van de Eerste Kamer voor de CHU. Hij was een groot liefhebber van kunst en cultuur. Na zijn overlijden ontstond een stichting die jaarlijks drie kunstenaars onder de 30 jaar wil stimuleren met een prijs. 

Volgens de jury, onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager, weet Van Bunningen op een heel eigen manier de bestaande werkelijkheid naar haar hand te zetten. "Ze heeft een ontwikkeld oog voor detail en een goed gevoel voor esthetiek. Daardoor weet zij haar fascinatie voor de schoonheid van kleine alledaagse dingen daadwerkelijk te verbeelden. De beschouwer kan in haar wereld van verstilde scènes even stilstaan bij de vele dingen om ons heen waaraan we doorgaans onbewust voorbijgaan.".
 
Over Boston Gallacher, die twee jaar geleden voor het eerst was genomineerd, zegt de jury dat hij ''sindsdien een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt en deze belofte als talent in alle opzichten heeft ingelost'. "Boston ‘just blows us away'."
 
Jonge Poerink heeft volgens het juryrapport 'grote spelkwaliteiten'. "In haar stem is duidelijk te horen dat de emoties die haar personage voelt via Tessa’s verbeelding volkomen organisch doorstromen. Ze heeft laten zien dat ze een grote zaal tot in de uiterste hoeken kan bespelen. Tessa heeft ook een wilde performer in zich. Ze durft onconventioneel te zijn. Dat brutale en schaamteloze getuigt van een breed spectrum en dat is op haar leeftijd heel bijzonder."
 
Naast de winnaars werden dit jaar ook Ciro Duclos en Afra Eisma (Schilderkunst), Lukas Karvelis en Hester Seelen (Dans) en Shah Tabibi en Billy de Walle (Toneel) genomineerd. Alle genomineerden ontvingen deze zomer een bijdrage van 2.000 euro als steuntje in de rug vanwege de coronamaatregelen.