Onderzoekscentrum voor berechting Russische leiders in Den Haag

2 February 2023, 19:49 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Eduard Bekker

In Den Haag komt een speciaal Europees onderzoeksbureau dat bewijzen gaat verzamelen om Russische leiders te kunnen berechten voor het binnenvallen van Oekraïne.

Het centrum wordt opgericht door de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen (foto onder) maakte donderdag bekend dat het bureau in Den Haag komt. Ze deed dat tijdens een bezoek aan Kiev, waar ze een ontmoeting had met de Oekraïense president Zelensky.

"Rusland moet voor de rechtbank verantwoordelijk worden gehouden voor alle gepleegde misdaden", zei Von der Leyen. "Dit centrum zal de bewijsverzameling coördineren. Het zal worden ondersteund door ons agentschap Eurojust in Den Haag." Volgens Von der Leyen werken aanklagers uit Oekraïne en de Europese Unie nu al samen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Etienne Ansotte (European Union).

Oekraïnetribunaal

Vorig jaar sprak een meerderheid in de Tweede Kamer zich uit voor een Oekraïnetribunaal in Den Haag. Ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken wil zo’n instelling in Den Haag huisvesten. De stad staat internationaal bekend als Stad van Vrede & Recht. 

In Den Haag zijn ook het Internationaal Strafhof en het Internationaal Gerechtshof gevestigd. Dat laatste instituut is al een onderzoek gestart naar in Oekraïne gepleegde oorlogsmisdaden.