2021 was opnieuw een druk jaar voor KNRM Scheveningen

16 January 2022, 12:10 uur
Den Haag & Regio
mainImage
KNRM Scheveningen

De vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) station Scheveningen hebben opnieuw een druk jaar achter de rug.

Over heel 2021 werd 154 keer alarm gegeven. Tijdens die acties werden met twee reddingboten en het Kusthulpverleningsvoertuig (KHV) mensen en dieren in nood geholpen en gered. In totaal werden 108 personen veilig aan wal gebracht, waarvan er in enkele gevallen gezegd kan worden dat de hulp van de KNRM net op tijd was. Verder konden drie dieren worden gered. Helaas was er afgelopen jaar ook een aantal reddingen met minder goede afloop.

In 2021 werd er 33 keer gevaren voor surfers, 24 keer voor de recreatievaart, 29 keer voor personen te water of zwemmers en 12 keer voor de beroepsvaart. Verder is er 3 keer uitgerukt voor dieren en werd er 33 keer met de KHV-truck een gewondentransport op strand verzorgd. De overige alarmeringen betroffen zoekacties, loos alarmen en alarmen voor overige calamiteiten.

Tekst gaat door onder foto.

Met deze cijfers kan 2021 gezien worden als een druk jaar voor het Scheveningse reddingstation. In vergelijking met het jaar 2020, dat een recordjaar was voor het aantal meldingen, vond een afname van het aantal alarmeringen plaats. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de minder mooie zomer, de opheffing van reisrestricties en de gedurende het jaar geldende coronamaatregelen.

De afgelopen jaren is het aantal hulpaanvragen aan KNRM Scheveningen gemiddeld gelijk gebleven en blijft schommelen rond de 150 meldingen per jaar. Landelijk gezien is het reddingstation van Scheveningen een van de drukste Noordzee-stations.

Tekst gaat door onder foto.

In totaal telt Scheveningen 40 vrijwilligers die bij nacht en ontij en soms onder lastige weersomstandigheden het reddingswerk op zee verrichten. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is een zelfstandig opererende hulpverleningsorganisatie die geen exploitatiesubsidies ontvangt van de overheid en afhankelijk is van donaties.