Voorburgs Dagblad | 'Er komt steekvlam als je er naast staat'

'Er komt steekvlam als je er naast staat'

mainImage
Het pad waar ook de hogedruk gasleiding loopt tussen Het Anker en de Opstandingskerk.

De hoge druk gasleiding achter de Opstandingskerk en vlak bij woonzorgcentrum Het Anker aan de Rembrandtlaan in Voorburg speelt een belangrijke rol in alle kritiek en roept nog steeds tal van vragen op. In 2014 wilde Vlietkinderen in woonzorgcentrum Het Anker een kinderdagopvang startte. Hun voornemen hebben zij op advies van ambtenaren van Leidschendam-Voorburg, vanwege de aanwezigheid van deze gasleiding, ingetrokken.  Anno 2019 verleent het college aan concurrent CompaNanny wel een vergunning.  Wethouder Jan Willem Rouwendal gaat in een interview met Voorburgs Dagblad in op deze affaire. Hiervan de eerste publikatie. 

"De hogedruk gas leiding ligt er nu eenmaal”, aldus Rouwendal. “De specialisten van de veiligheidsregio van Haaglanden gaven een negatief advies over de locatie voor een kinderopvang in het Anker’. Op basis daarvan is Vlietkinderen geadviseerd om er vanaf te zien en om daar niets te ondernemen. Zij hebben dat advies opgevolgd”.

Rouwendal: “Voor de locatie van de Opstandingskerk wordt een klein risico aangegeven door de Veiligheidsregio Haaglanden. De kans is 1 op tien miljoen dat er iets zou kunnen gebeuren. Dat is hun verantwoordelijkheid. Maar als er iets gebeurt, dan heeft dit een enorme impact. Er komt dan een steekvlam en als je er naast staat, dan heb je geen tijd meer om weg te komen. We hebben daarom een aantal voorwaarden aan de omgevingsvergunning verleend. De kinderdagopvang gaat dicht op het moment dat er in de grond wordt gewerkt. De vergunning is verleend omdat zij aan de voorwaarden voldoen. Ik neem daar mijn verantwoordelijkheid voor. Het Anker zit er inderdaad naast, maar Het Anker is er al. Ik kan nu niet meer zeggen dat Het Anker weg moet. Op het moment dat WZH ging bouwen, waren er andere regels. De gemeente kan nu, ten aanzien van Het Anker, opeens geen nieuwe eisen gaan stellen”.

 


Door: Bart Bakker | Foto: Voorburgs Dagblad