Veilig inloggen bij overheidsdiensten doe je zo!

18 April 2024, 15:24 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

Cyberveiligheid is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Voor organisaties is het dan ook zeker cruciaal om een veilige online omgeving te creëren waar klanten op kunnen inloggen. EH3 eHerkenning is dan een goed middel om deze veiligheid te garanderen op online platforms. Hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat? Je leest het in dit artikel!
 
Waarom veilig inloggen belangrijk is
 
Veilig online inloggen met eHerkenning niveau 3 van we-id.nl is van belang vanwege de toenemende dreiging van cybercriminaliteit en datalekken. Met EH3 wordt de identiteit van de gebruiker betrouwbaar vastgesteld, dus de kans op bijvoorbeeld identiteitsfraude is dan een stuk kleiner. Zo is niet alleen de gebruiker, maar ook de organisatie zelf beter beschermd tegen online bedreigingen. Bovendien voldoen bedrijven die EH3 gebruiken aan de strenge beveiligingseisen die steeds vaker worden gesteld door overheidsinstanties en andere organisaties. Steeds meer online diensten maken dan ook gebruik van deze manier van veilig inloggen online. Denk maar aan situaties waarin je bijvoorbeeld je belastingaangifte moet doen of een nieuw paspoort of rijbewijs online wilt aanvragen.
 
Verschillende niveaus van veiligheid
 
Naast inlogniveau EH3 bestaat er ook niveau EH4. Dit niveau is nog strenger dan EH3, maar wordt wel minder vaak gebruikt. Met EH4 worden geavanceerde technologieën en procedures gebruikt om de identiteit van gebruikers te verifiëren en te waarborgen. Dit niveau van beveiliging is vooral geschikt voor gevoelige transacties en toegang tot vertrouwelijke informatie, zoals bij financiële instellingen, overheidssystemen en gezondheidszorg databases.
 
Hoe zorg je voor veilig inloggen in jouw organisatie?
 
Wil je voor jouw organisatie ook veilig inloggen aanvragen? Dan is het goed om te weten dat dit aanvraagproces volledig online kan. Je stuurt dan gegevens van je organisatie per post mee zoals een digitaal gewaarmerkt uittreksel, de persoonsgegevens van de mensen voor wie je het aanvraagt, een handtekening en kopie van een geldig identiteitsbewijs van de wettelijke vertegenwoordiger(s). Natuurlijk kun je ervan uitgaan dat deze gegevens op hun beurt zeer vertrouwelijk worden behandeld. Wanneer alle benodigde gegevens per post binnen zijn, duurt het maximaal één week voordat het inlogportaal klaar is voor gebruik. Heb je het sneller nodig? Dan zijn er ook spoedprocedures waar je gebruik van kunt maken. Je kunt dan op werkdagen voor 14:00 uur de benodigde gegevens online uploaden via een beveiligde verbinding. Jouw aanvraag wordt dan dezelfde dag nog verwerkt.
 
Ketenmachtigingen aanvragen ook mogelijk
 
In het verlengde van beveiligd inloggen ligt ketenmachtiging. Dit proces houdt in dat een intermediair gemachtigd wordt om namens andere organisaties te handelen binnen een bepaalde keten of samenwerkingsverband. Het doel hiervan is om efficiëntie te bevorderen en administratieve lasten te verminderen door het mogelijk te maken dat gemachtigde organisaties namens anderen optreden, met behoud van de benodigde controle en beveiliging. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn voor het uitwisselen van gegevens of het verrichten van administratieve handelingen tussen verschillende partijen. Je kunt ketenmachtiging als intermediair of als organisatie zelf aanvragen. Beide aanvragen verlopen net op een andere manier, maar de instructies hiervoor zijn eenvoudig en duidelijk uitgelegd.