Steeds meer leerlingen krijgen bijles

25 April 2024, 15:32 uur
Landelijk
mainImage
Pexels

Een ontwikkeling die al een tijdje gaande is, is dat ouders hun kinderen opgeven voor bijles. Ze laten hun kind bijlessen volgen on de prestaties te verbeteren, vaak met als doel dat de leerling na de basisschool naar een hogere middelbare opleiding kan doorstromen. Er zijn nog altijd ouders die hun kind niet op het VMBO willen hebben omdat dit te weinig kansen biedt. De overheid maakt zich daar soms wel zorgen over, want het zijn vooral ‘rijke’ ouders die het zich kunnen veroorloven om hun zoon of dochter op bijles te doen.

Wanneer is bijles nodig?
Soms heeft een leerling een achterstand opgelopen bij een vak. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Personeelstekort op school, langdurige ziekte van een leerling of soms valt het kwartje gewoon niet voor een bepaald vak. Met behulp van bijles in Den Haag krijgt een leerling extra aandacht en dat kan net het verschil maken. Vaak schieten de resultaten omhoog als een leerling de regels voor spelling en grammatica ineens doorheeft of ineens snapt hoe rekenopdrachten moeten worden opgelost. Ook training in begrijpend lezen kan een enorm verschil maken. Een kind moet immers een vraag of opdracht voor aardrijkskunde of biologie kunnen begrijpen om een goed resultaat te kunnen boeken.

Bijles in samenspraak met de school
Bijles wordt als het even kan in samenspraak met de school gegeven. De leerkracht kan aangeven op welke punten de leerling extra ondersteuning nodig heeft. Met het volgen van bijles wiskunde aan huis of bijles in een kleine groep kan op die manier de achterstand in kennis worden weggewerkt. Vaak kan de school opdrachten aanleveren om te oefenen. Zo niet dan kan het reguliere huiswerk samen met de bijlesdocent worden gemaakt. Er moet regelmatig overleg zijn tussen de ouders, de school en de bijlesdocent om de vorderingen te monitoren. Op die manier kan de bijles zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

Bijles is niet zaligmakend
Veel ouders willen het maximale bereiken voor hun kind. Maar niet ieder kind is een Gymnasium leerling. Niet elk kind zal later naar de universiteit gaan. En dat is maar goed ook, want er zijn ook heel veel mensen nodig die goed met hun handen kunnen werken. Een Mbo-opleiding volgen is dan ook zeker geen schande. Sterker nog, er zijn steeds meer Havoleerlingen die niet doorstromen naar het Hbo maar bewust kiezen voor het Mbo omdat ze liever in de praktijk leren dan ‘letters vreten’. Het is hoe dan ook belangrijk dat de leerling zelf kan aangeven waar zijn of haar toekomst ligt. Soms is een kind een laatbloeier en pakt het op een later moment alsnog een Hbo- of universitaire studie op. Daar is niets mis mee. Het arbeidzame leven duurt nu al tot 67 jaar en wellicht in de toekomst nog langer. Het is dus zeker geen probleem wanneer iemand op zijn 16e nog geen definitieve keuze voor de toekomst kan of wil maken.